motto color white

Părinți contra profesori! Cine știe ce este mai bine pentru copilul elev?

octombrie 4, 2022
wepik photo mode 20221022 155314 min

Părinţii vs Profesorii? Cine are dreptate?

Confruntarea părinţi vs profesori are loc de foarte multă vreme. Fără doar și poate, părinții sunt cei ce decid pentru copiii lor. Ei știu care este ,,binele” copilului, însă e asta adevărat?

Datorită evoluţiei tehnologiei, acum avem specialiști ce pot avea şi ei un cuvânt de spus în această problemă. Avem o mulţime de studii serioase și bazate pe cercetări ce pot dovedi care este calea corectă, iar asta se aplică în orice domeniu: sport, nutriție, sănătate și chiar educație.

Un profesor reprezintă suma experienţelor şi anilor de practică și exercitare a propriei profesii. Prin informații importante dobândite, ,,chiar de pe teren”, acesta îşi poate da cu părerea referitor la modul de funcționare al copilului. Indiferent de vârstă, va putea analiza modul în care copilul reacționează individual sau în grupuri restrânse ori mari. 

wepik photo mode 20221022 155314 min

Orele private de curs decurg mai bine individual...?

Un profesor nu este doar profesor. El este şi formator și educator. El instruiește elevii în afara orelor obligatorii de școală. Din propria experienţă, una dintre cele mai dese probleme cu care mă confrunt este reprezentată de ideile nu cele mai bune ale părinţilor. Adeseori, aceştia consideră că în timpul ședințelor private de curs, copilul trebuie să fie singur. Ei cred că doar astfel  copilul va atinge performanțele pe care le urmărește. Consideră că doar aşa ar putea să se concentreze şi să asimileze corect și serios informația.

Pornind de la această problemă, ne putem gândi la o serie de întrebări. 

  • Cât de comod și dornic să înveţe se simte copilul în prezența unui adult?
  • Lucrul în echipă şi competitivitatea nu l-ar putea ajuta pe copil în procesul de învăţare?
  • Este mai uşor pentru elev să înveţe bazându-se pe 3 direcţii (profesor-elev-materiale de lucru)? Sau e mai comod să înveţe alături de alţi elevi, interacţionând şi dezvoltându-şi creativitatea?

Hai să demonstrăm contrariul acestei credinţe! 

wepik photo mode 20221022 155755 min

...sau învaţă copilul mai bine în prezenţa altor elevi?

În afara orelor de școală, copilul desfăşoară o mulţiume de alte activități. Astfel, curiozitatea, interesul și încântarea sunt cheia succesului în realizarea lor într-un mod util și plăcut lui. Elevul devine aşadar eficient. Experiența ca profesor mi-a demonstrat faptul că ședințele individuale sunt mai ineficiente față de cele în grupuri restrânse (3-4 persoane). Copilul doreşte să cunoască persoane noi cu care să poată învăța interactiv. Mai mult, în cadrul jocurilor de rol, se dezvoltă şi competitivitatea.

Copilul are nevoie de stimulare permanentă. El trebuie să găsească în activitatea de învățare nu o corvoadă ori obligativitate. Mai degreabă, copilul trebuie să vadă învăţarea ca pe o activitate prin intermediul căreia timpul său se consumă activ. Nici nu trebuie să simtă că timpul trece. Mai mult, nu trebuie să se simtă obosit din dorința de a trece spre orientarea către noi activități. 

Cum îmbunătăţim relaţia profesor-părinte?

De asemenea, este în interesul unui bun pedagog ca elevul să atingă performanța şi satisfacerea obiectivelor propuse, în special în cazul celor ce aleg şedinţe private. Nu se urmăreşte nicidecum doar bifarea unor noi ore în care copilul învaţă mecanic informații lipsite de utilitate și imposibile. Nu se pot forma astfel competențe reale.

Părintele trebuie să înţeleagă că profesorul, prin experienţa sa, ştie ce este mai bine pentru elev. Bineînţeles, cel puţin atunci când vorbim despre procesul de învăţare. Până la urmă, nu contează doar chimia profesor-elev, ci şi cea cu părinţii.

Rămâi la curent cu ultimele noastre articole, pentru tips&tricks sau noutăţi! Citeşte restul articolelor pe blogul nostru.

Ștefania Zorcă

Ștefania Zorcă

Ani de zile am studiat tainele metodelor de predare-învățare considerând educația una dintre cele mai frumoase și complexe științe. Am construit tehnici inovative de predare și le-am aplicat alături de cursanții mei asigurându-mă întotdeauna de crearea unor competențe de folosire și transfer a tuturor celor pe care le-am învățat împreună, contribuind astfel la fundamentul unor cariere de succes, a unor nume care, cel puțin în sfera lor de activitate, vor rămâne un ecou puternic.

Lasă un comentariu