motto color white

Cum eficientizăm procesul de învățare al limbilor străine?

octombrie 4, 2022
woman teaching students english lesson online min

Cum eficientizăm procesul de învățare al limbilor străine?

Cu siguranță orice noutate aduce provocări! Deci, învățarea limbilor străine, oricare ar fi acestea, nu este nicicum lipsită de challange-uri. Oamenii tind întotdeauna să compare uşurinţa cu care au învăţat propria limba cu cea la care speră în cazul unui nou limbaj. Ceea ce ne scapă însă este faptul că nativ nu înseamnă de fapt limba cu care ne naștem, asta din punctul de vedere al abilităților de a folosi o anumită limbă în fiecare zi. Nativ reprezintă limba pe care o deprindem în mod natural fiind înconjurați de ea în permanență. La aceasta, se adaugă limbajul semnelor şi elemente auditive și vizuale ce ne ajută la vârsta fragedă să folosim limbia nativă fără efort.

woman teaching students english lesson online min

Poate oricine să înveţe o limbă străină?

De altfel, capacitatea de învățare a omului este nemărginită. Ceea ce o face cu adevărat extraordinară este unicitatea și diversitatea sa. În acest sens, consider că este incorect să afirmăm că o persoană tehnică, pasionată de matematică, de exemplu, nu ar putea învăța alte limbi străine.  Mai degrabă, aș sublinia unele aspecte ce îi pot fi de folos în procesul învăţării. Astfel, se foloseşte o serie de instrumente care împreună pot aduce adevăratul succes.

front view woman teaching kids min scaled

Cum învăţăm?

Așa cum am menționat anterior, învățarea unei limbi, chiar și a celei native, este facilitată de înconjurarea cu aceasta. Ce înseamnă asta? Pe scurt, este imposibil să înveţi cu adevărat o limbă alocând un timp limitat. Este necesar să petrecem timp zilnic învăţând practic și experimental. Nu trebuie să memorăm pe de rost, ci să învăţăm mai întâi CUM să învăţăm.

Astfel, printre cele mai utile metode pe care le putem utiliza în învățarea unei limbi putem enumera:

  • ascultarea cântecelor în câști. Astfel, acordăm mai multă atenţie la ceea ce ascultăm şi nici nu mai suntem perturbaţi de alţi factori externi
  • scrierea bilețelelor cu vocabular și plasarea lor pe diverse obiecte din casă. În acest mod, le putem observa permanent (puteți categorisi elementele începând cu elemente din birou, apoi bucătărie etc.),
  • vizionarea filmelor cu subtitrarea în aceeași limbă. Aşa putem auzi, vizualiza și percepe mișcările în conformitate cu limbajul învățat.

De unde pornesc?

Învățarea unei limbi reprezintă așadar un cumul de aspecte față de care este necesar să manifestăm o puternică motivație interioară.
1. De ce anume fac asta?
2. La ce mă va ajuta învățarea noii limbi?
3. Cât de des o voi folosi?
4. Cât de mult îmi doresc să o cunosc?
Mai mult, trebuie să ne dăm interesul permanent și asumat în exersarea ei continuă. Aşa se vor forma deprinderi serioase. Fără exersare continuă, procesul va fi îngreunat și realizat necorespunzător. Timpul de învățare se va prelungi de la un ciclu la altul, evoluția reprezentând mai degrabă stagnarea ori chiar regresul.

Dacă nu eşti convins încă de beneficiile învăţării unei limbi străine, poţi urmări acest video

Rămâi la curent cu ultimele noastre articole, pentru tips&tricks sau noutăţi! Citeşte restul articolelor pe blogul nostru.

Ștefania Zorcă

Ștefania Zorcă

Ani de zile am studiat tainele metodelor de predare-învățare considerând educația una dintre cele mai frumoase și complexe științe. Am construit tehnici inovative de predare și le-am aplicat alături de cursanții mei asigurându-mă întotdeauna de crearea unor competențe de folosire și transfer a tuturor celor pe care le-am învățat împreună, contribuind astfel la fundamentul unor cariere de succes, a unor nume care, cel puțin în sfera lor de activitate, vor rămâne un ecou puternic.

Lasă un comentariu