motto color white

Cum alegi cariera care ți se potrivește?

octombrie 4, 2022
wepik photo mode 20221022 16955 min

Next stop: o carieră de succes!​

Cariera de succes este secretul către o viaţă fericită. Ni se spune des asta. Orientarea spre alegerea carierei reprezintă unul dintre cei mai importanți pași ai vieții de adult. Majoritatea timpului nostru îl petrecem în desfășurarea activităților specifice domeniului ales. Aşadar, pasiunea și dedicarea ne ajută în realizarea unei profesii care să ne aducă rezultate excelente și chiar oportunități permanente de dezvoltare!

funny happy excited young pretty woman sitting table black shirt working laptop co working office wearing glasses min scaled

Sunt banii importanţi în alegerea carierei?​

Din nefericire, tinerii generaţiei de astăzi nu ştiu cum să se orienteze în alegerea carierei. Nu ştiu la ce să fie atenţi atunci când aleg un loc de muncă. Mai mult, sunt chiar motivați greșit de către cei din jur şi încurajaţi să pună satisfacţia materială pe primul loc. Astfel, nu iau în considerare faptul că acolo unde lipsește devotamentul, succesul nu poate apărea.

Satisfacția materială nu poate fi considerată un simplu moft, ci mai degrabă esenţa realității în care ne desfășurăm activitățile. Deci, profesia ori meseria aleasă este clar importantă în ceea ce priveşte satisfacerea minimul necesar. Ulterior, şi plăcerile, alături de alte trebuințe, vor fi împlinite. Este deja ştiut că omul îşi doreşte să atingă imposibilul, lucru de multe ori eronat.

Totuşi, alegerea unei cariere în funcție de împlinirea materială, de salariu deci, nu este neapărat greșită, dar nu trebuie să faci din asta scopul principal.

Iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos în alegerea carierei care ți se potrivește:

1. În primul rând, identifică la ce eşti bun. Te pricepi mai bine la mate sau la arte? Mai precis, îţi place să desfăşori activități tehnice și exacte – ştiinţe – ori creative – pictură, muzică, etc.?
2. Pune-te în situația practicantului. Gândește-te la locul în care ți-ar plăcea să îți desfășori activitatea: în birou ori pe teren, în deplasări ori într-o unitate stabilă ș.a.m.d.
3. De asemenea, dacă îţi place să lucrezi în echipă, orientează-te spre profesiile și meseriile ce îți pot pune în valoare această atitudine. Nu alege desfășurarea unei activități în care totul depinde de tine.
4. La fel de important, ia în calcul exercitarea acelei profesii în următorii 30 ani. Gândește-te la cum va evolua cariera ta și la satisfacția pe care ai obține-o.
5. Mai mult, gândește-te cum anume ți-ar plăcea să te îmbraci la job zi de zi. Purtarea unei uniforme stricte ți-ar face sau nu plăcere? De exemplu, ţi-ar plăcea să porţi uniformă?

man climbing stairs heaven min scaled

Lucru în echipă vs. Individualism

6. Ce fel de responsabilități ți-ai dori să îți asumi?
7. Apoi, dacă ești o persoană empatică și sociabilă, orientează-te spre o carieră unde poţi lucra cu oamenii. Dacă nu, ce ai zice de un loc unde nu interacţionezi aşa mult cu oamenii? 
8. Imaginează-ți programul pe care ți-ai dori să îl ai. Gândeşte-te dacă ai putea sau nu să lucrezi în ture. Dacă ți-ai dori sau nu să îți poți face propriul program. Te-ar satisface stabilitatea unui program zilnic din timpul săptămânii?
9. Spirit de inițiativă ori nu? Ți-ai dori să fii un lider, să vii cu ideile tale sau ai vrea să nu participi la decizii?
10. Nu în ultimul rând, ia întotdeauna în considerare toate elementele care te avantajează. Nu uita totuşi de cele care te-ar dezavantaja! Decide-te cu privire la cariera pe care tu îți dorești cu adevărat să o urmezi. Asumă-ţi fiecare risc și posibil obstacol!

wepik photo mode 20221022 16955 min

Şi dacă nu ştiu încă la ce mă pricep?

Dacă încă nu ştii ce cale să alegi în privinţa carierei, nu dispera. Cu siguranţă toţi ne-am aflat la un moment dat într-un asemenea impas. Ne uităm la cei din jurul nostru care poate că şi-au construit deja o carieră de succes şi ne întrebăm cum de noi nu reuşim, dar toate la timpul lor!

Un sfat bun ar fi să te gândeşti la ce calităţi şi abilităţi ai. Transformă-ţi pasiunile în venit! Pune pe o foaie de hârtie toate lucrurile la care te pricepi şi începe să te dezvolţi în acea direcţie.

Rămâi la curent cu ultimele noastre articole, pentru tips&tricks sau noutăţi! Citeşte restul articolelor pe blogul nostru.

Ștefania Zorcă

Ștefania Zorcă

Ani de zile am studiat tainele metodelor de predare-învățare considerând educația una dintre cele mai frumoase și complexe științe. Am construit tehnici inovative de predare și le-am aplicat alături de cursanții mei asigurându-mă întotdeauna de crearea unor competențe de folosire și transfer a tuturor celor pe care le-am învățat împreună, contribuind astfel la fundamentul unor cariere de succes, a unor nume care, cel puțin în sfera lor de activitate, vor rămâne un ecou puternic.

Lasă un comentariu